Ryder cup

2013-11-19_1527Golfturneringen Ryder Cup spilles annethvert år. Dette er en lagturnering med to deltakerlag, et europeisk lag og et lag fra USA. Turneringen ble spilt første gang i 1927. Da kom lagene fra USA og Storbritannia. USA dominerte turneringen i over 40 år. Mellom 1935 og 1973 vant Storbritannia bare én seier.

I 1973 ble det europeiske laget utvidet til å ta med spillere fra Storbritannia og Irland, og i 1979 ble det åpnet for at spillere fra hele Europa kunne spille på laget. Dermed fikk USA mer konkurranse fra det europeiske laget.

Turneringen administreres av PGA of America og PGA European Tour. I dette arrangementet spilles det bare om prestisje, ikke om penger. Golfentusiaster kan derimot vinne penger ved å satse på vinnerne i turneringen. Du trenger bare å gå inn på et nettkasino eller en gamblingside på nettet for å satse penger på hvem du tror vil vinne.

Turneringens historie

Det er litt usikkert hvem som først fikk ideen til å lage en lagkonkurranse for profesjonelle spillere fra USA og Storbritannia. Det ble arrangert en uformell turnering i 1921, der det amerikanske laget tapte. Landene møttes igjen i 1926. De amerikanske laget tapte denne gangen også.

En av de som så på turneringen i 1925, var handelsmannen Samuel Ryder. En av spillerne på det britiske laget var Ryders personlige golftrener. Etter en av matchene drakk Ryder te med noen av de britiske spillerne, og en av dem foreslo at Ryder burde ordne et trofé, og oppmuntre til jevnlige turneringer. Turneringen bærer fortsatt Ryders navn.

Den første offisielle konkurransen var i USA, og USA vant på hjemmebane.

Turneringen utvikles

Fra 1973 ble uttaksprosedyren endret, slik at åtte spillere ble valgt ut gjennom et poengsystem basert på sesongens resultater. Fire andre spillere ble invitert i tillegg. Jack Nicklaus ønsket å gjøre konkurransen mer jevn og rettferdig, og henvendte seg til forbundet i 1977. Da hadde USA dominert konkurransen i 40 år, og Nicklaus mente man burde slippe til flere spillere på det britiske laget for å oppnå større likhet mellom lagene. Både Samuel Ryders etterkommere, og PGA i USA godtok at det britiske laget skulle utvides og bli et europeisk lag.

Det europeiske laget deltok første gang i 1979, og hadde to spillere som ikke var britiske. Begge kom fra Spania. Utvidelsen av laget ga det europeiske laget mange flere spillere å velge blant når de plukket ut laget. Konkurransen ble jevnere, og seirene har vært ganske jevnt fordelt etter den tid.

Turneringen er et høydepunkt både for spillere og tilskuere. Trofeet det konkurreres om ble donert av Samuel Ryder i 1927. Turneringen spilles over tre dager, med start på en fredag. De tolv spillerne på hvert lag skal gjennom matchspillrunder. Det spilles om 28 poeng. Vinneren av hver match sikrer laget sitt ett poeng, og uavgjort gir et halvt poeng til hvert lag. Det laget som først oppnår 14 ½ poeng, vinner. Hvis begge lag skulle få 14 poeng hver, vinner den regjerende mesteren.

Kvinnene har en tilsvarende turnering, som kalles Solheim Cup. Den arrangeres også annethvert år, de årene mennene ikke spiller Ryder Cup.

Privacy Policy