Kjente norske golfspillere

2013-11-19_1454Bare én mannlig norsk golfspiller har kvalifisert seg til PGA-spill. Henrik Bjørnstad spilte på PGA-touren i 2006 og 2010. PGA er den amerikanske golftouren for profesjonelle spillere. Dette regnes som den beste golftouren i verden, og den det er vanskeligst å kvalifisere seg til. For å kunne delta i PGA-touren, må man starte på lavere nivåer og spille seg opp, eller kvalifisere seg gjennom kvalifiseringsturneringer. Bare de aller beste får spille på touren mange år på rad. For å kvalifisere seg til spill neste år, må man enten høste seire, eller være blant de beste sammenlagt.

Henrik Bjørnstad klarte i 2006 ikke å kvalifisere seg for videre PGA-spill, og rykket ned til Nationwide Tour. Han kom tilbake til PGA-touren i 2010, men klarte heller ikke å kvalifisere seg på nytt etter denne sesongen, og begynte i stedet å jobbe som trener for Norges Golfforbund. Der trener han blant annet de norske spillerne som skal delta i golf i OL i 2016.

Gode amatørspillere

Norge har hatt mange golfspillere på lavere nivå. Selv om PGA-touren er den mest kjente golf-touren for profesjonelle, finnes det også mange andre turneringer. Vibeke Stensrud vant amatør-EM i 1993. Hun vant også fire NM i golf, og ble profesjonell høsten 1996. Hun spilte aller best i sesongen 2000, og vant to andreplasser.

Norge hadde ingen profesjonelle spillere før 1987, og selv etter den tid har vi bare hatt et fåtall profesjonelle golfspillere. De fleste spillerne er fortsatt amatører. De deltar også i turneringer, men spiller ikke om penger. Amatører har ikke lov til å motta pengepremier. I så fall mister de amatørstatusen sin.

Norges beste kvinnelige golfer

Den mest kjente norske golfspilleren på kvinnesiden er Suzann Pettersen. Hun har både spilt og vunnet turneringer i LPGA-touren. Hun har også spilt på det europeiske laget i Solheim Cup flere ganger. Solheim Cup er en lagturnering der et europeisk lag konkurrerer mot et lag fra USA. Mennene har også en tilsvarende turnering, som heter Ryder Cup. Ingen norske spillere har deltatt i Ryder Cup.

Suzann Pettersen vant NM 5 år på rad fra 1996 til 2000. I 1999 vant hun Girls British Open for amatører under 19. Hun deltok på det europeiske laget i Junior Ryder Cup både i 1997 og 1999. Som senior tok hun bronse i EM i 2000, og ble nummer 2 på pengelisten i kvinnenes Europa-tour i 2001. Da vant hun også det åpne franske mesterskapet og tittelen Årets nykommer.

I 2007 ble hun virkelig verdenskjent og ble rangert som verdens neste beste kvinnelige spiller. Hun vant 5 LPGA-turneringer det året, og vant SAS Masters i Norge. I 2008 vant hun to seire til i Ladies European Tour. Både i 2009 og 2011 vant hun en turnering i LPGA, og hun vant to LPGA-turneringer i 2012. I 2013 har hun så langt vunnet fire LPGA-turneringer, og er for tiden rangert som nummer to i verden. Hun har to ganger blitt kåret til årets kvinnelige utøver på den norske Idrettsgallaen (2007 og 2009).

Privacy Policy