Handicap

2013-11-19_1502Golf er en idrett som gir både fysisk aktivitet, frisk luft og fine opplevelser. Golf trenger ikke å være en konkurransesport. Mange spiller bare for moro skyld. Golf passer for barn, ungdom, voksne og eldre. Små barn starter ofte med minigolf, og noen golfbaner tilbyr faktisk egne baner for småbarn. Der kan de trene i litt mindre skala, ettersom de store banene er altfor utfordrende for de minste.

Nybegynnere

Nybegynnere må alltid gå gjennom et grunnkurs. På de fleste golfbanene krever de bevis på at man har fullført grunnkurset. Spiller som ikke har tatt grunnkurs, får som regel ikke spille på banene. Noen golfklubber krever til og med at man må ha nådd et visst ferdighetsnivå før man får bruke banene, men på de fleste banene kan man spille dersom man har tatt grunnkurset.

Uten grunnkurset er det vanskelig å få noe ut av sporten, så det er greit å ta kurset for å komme i gang. Da lærer du de rette teknikkene for hvordan du slår ballen, og slipper å føle deg helt grønn når du skal spille din første runde.

Handicap

Når man spiller golf, rangeres man etter ferdighetsnivå. Dette kalles også Handicap. En spillers Handicaptall er en måleenhet på hvor mange slag spilleren bruker i et gjennomsnittlig spill. Hver bane har et såkalt par, som er et gjennomsnittlig antall slag per hull. Dette er antallet slag som en flink spiller trenger fra utslagsstedet og til ballen ligger i hullet. Gode spillere trenger færre slag enn dette for å komme seg gjennom banen, mens spillere med mindre erfaring trenger flere slag.

Ettersom spillere av ulike nivå ofte spiller sammen, får spillerne et Handicaptall. Dette skal utjevne forskjellene mellom dem, slik at spillere av ulike nivå kan spille mot hverandre. Spillernes Handicapnivå forteller hvor gode de er. Dersom man har et stort Handicap, regnes man som en amatørspiller. Handicapnivået går nedover etter hvert som man bygger seg opp erfaring, og er derfor en fin måleenhet på framgang. Når poengene skal beregnes, tas spillernes Handicap med i beregningen, slik at antatt dårligere spillere får fratrekk i antall slag.

Handicapsystemet er styrt av golfklubbene eller nasjonale golfforbund. Som regel gjelder Handicaptallet over hele verden. Noen klubber krever at spillerne kommer opp på et visst Handicapnivå før de får lov til å spille på klubbens bane.

Trening gjør mester

Som i alle idretter, kan du ikke forvente å komme opp på toppnivå over natten. Golf er en sport som krever mye trening. Slagteknikken må perfeksjoneres, man må lære seg å beregne styrken og retningen på slagene for å få ballen til greenen, og man må lære seg å velge de rette køllene til ulike formål. Man kan få god hjelp av et grunnkurs og bøker eller dvd-er. Dersom man virkelig ønsker å bli god, kan man ta timer hos en trener. Ellers er det best å spille mest mulig. Det beste man kan gjøre er å samle opp erfaring på banen. Golf er morsomt selv på amatørnivå, og mange blir raskt hektet på sporten.

Privacy Policy