Golfregler

2013-11-19_1517Golf er en ballsport der man slår en liten ball med ulike køller. Køllene har forskjellige egenskaper, og ved å velge den rette køllen og det rette slaget, skal spilleren prøve å få ballene ned i hull. Man trenger som regel flere slag for å få ballen ned i hullet. Golf kan spilles av enkeltutøvere eller som lagsport. Golf oppsto antakelig i Skottland og Nederland, og spillet er flere hundre år gammelt.

Det er ikke lov å bevege en ball som ligger i ro, annet enn ved et lovlig slag på den. Dersom man likevel berører ballen, får man tildelt straffeslag.

Hovedreglene

I en golfrunde skal man gjennom et visst antall hull. De store banene har 18 hull, men det er også mange baner som bare har 9 hull. Da kan man enten spille bare 9 hull, eller spille hvert hull to ganger. Hvert hull har et utslagssted. Det første slaget man gjør på hullet skal skje fra dette området. Deretter fortsetter man å slå på ballen til den kommer ned i hullet. Hvis det er to eller flere spillere, slår alle først ut ballene sine. Den som ligger lengst fra hullet etter utslaget, får slå først neste gang. Den som klarer hullet på færrest slag, får slå ut ballen først på neste hull.

I starten slår man lange slag der ballen flyr gjennom luften. Når man får ballen inn på greenen, der selve hullet ligger, begynner man å slå ballen på bakken. Dette kalles putting. Man skal prøve å få ballen ned i hullet med minst mulig slag.

Hindre og poengberegning

Banene består ikke bare av gressplener og trimmede greener. Alle golfbaner har sandbunkere og vannhindre (dammer og bekker). Mange baner har i tillegg trær eller busker. Terrenget er heller ikke flatt, og man må tilpasse slagene sine etter hindrene og terrenget rundt hullet.

Hvis man bare spiller én runde, teller man antall slag man har brukt. Den som har brukt færrest slag på å komme seg gjennom banen, er vinneren. Dette poengsystemet kalles slagspill. Det spilles også matchspill, der man spiller om hvert enkelt hull. Den som bruker færrest slag for å få ballen i hullet, vinner dette hullet, men ikke nødvendigvis hele runden. Slagspill er det mest vanlige poengsystemet i turneringer.

Golf spilles vanligvis uten en dommer i nærheten. Spillerne forventes å være ærlige og vise respekt for hverandre. Det forventes også at de overholder reglene og ikke prøver å jukse. Høflighet og god sportsånd er viktig. Spillerne kan enten gå mellom hullene, eller kjøre en golfbil. Som regel går to til fire spillere sammen. De kan ha med seg caddier som hjelper dem med utstyret.

Spillerne må spille ballen fra det stedet der den lander. Unntaket er hvis man havner i vannet. Da kan man plukke opp ballen og droppe den på kanten av vannhinderet. Hvis man mister en ball, og ikke finner den igjen, må man gå tilbake til dit man spilte fra sist. Man får et straffeslag, men man kan spille videre med en ny ball.

Privacy Policy